La bola que es fa més i més gran

El proper diumenge 8 de novembre es disputa l’última prova del campionat de MotoGP, modalitat seguida pels aficionats amb especial atenció per un motiu doble: per un cantó, esbrinar qui es coronarà com a Campió Mundial del 2015, i per altre, quines prestacions tindran els dos pilots – Jorge Lorenzo i Valentino Rossi – en la darrera prova de l’any.
Arribem amb antecedents que fan pensar en una carrera amb una gran càrrega de tensió: l’incident entre Márquez i Rossi al circuit de Sepang, el corresponent debat al llarg de la setmana sobre si l’acció va ser antiesportiva, la confrontació de periodistes italians amb familiars de Marc Márquez a la casa de Cervera i la telemetria de l’equip d’Honda fan que una acció que va durar unes dècimes de segon s’hagi allargat durant més de 10 dies.
Sovint passa que, temes específics d’una determinada matèria, transcendeixen a “trending topic” i es converteixen en un esdeveniment seguit i comentat per molta més població que l’estricta seguidora del motociclisme. Sota la meva opinió, influeixen els següents punts:
- Moralitat: No cal haver pujat a una moto ni haver jugat un trist partidet de futbol en tota la teva vida per tenir la capacitat de debatre la moralitat de les accions. Tots tenim la experiència i el criteri propi per avaluar quines accions tenen fair-play i quines no segons l’enquadrament. En aquest sentit, el raonament de joc és el principi pel qual aquesta acció seria absolutament condemnada a una carretera nacional de doble sentit és vista com una acció polèmica en un circuit reglamentat. Tot i així, l’element de judici és clar: la percepció de justícia o injustícia ens fa intervenir a posicionar-nos.

- La política entra en joc: Quan la problemàtica supera el debat esportiu, genera un interès molt més gran. Que el propi Juan Carlos I comenti les impressions de Fernando Alonso sobre el seu motor, que el president del govern, Mariano Rajoy, enviï un tweet en senyal de recolzament a Márquez, o que membres del protocol espanyol senyalin el comportament de l’afició francesa al passat Eurobàsquet són exemples de com figures públiques poden actuar d’altaveu en temàtiques esportives.

- Dualitats confrontades: La carrera es disputarà al circuit de Cheste, València. Immediatament s’han començat a rescatar declaracions de Valentino Rossi de fa més de 7 anys criticant aspectes tècnics del traçat, i això es podrà interpretar per molts com una crítica directa a la ciutat de València. La rivalitat entre Lorenzo o Márquez amb Rossi es pot veure simplificada a un duel de nacionalitat Espanya – Itàlia, i en aquests casos, encara és més gran l’expectació de cara a diumenge.

Així doncs, el diumenge ens espera la resolució del campionat amb més al•licients que mai, i en un ambient d’hostilitat presumiblement elevat.
foto rossi i marquez

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>